Haaruitval is iets waar heel veel mensen last van hebben en wat we vaak van klanten horen in de salon. Wist je dat 50% van de bevolking in zijn leven last heeft van haaruitval? En wist je dat iedereen per dag gemiddeld 50 tot 120 haren verliest? Dit is heel normaal! We begrijpen dat het niet fijn is om er last van te hebben, maar het is niet vreemd dat jij er ook wel eens last van hebt. We vertellen je in deze blog meer over de oorzaken van haaruitval en wat je zou kunnen doen om haaruitval te verminderen.
Haaruitval kan door verschillende oorzaken ontstaan. Het kan genetisch bepaald zijn, door stress ontstaan, met voeding en dieet te maken hebben of door gezondheidsproblemen en medicijnen ontstaan of soms heeft het zelfs te maken met omgevingsfactoren. We vertellen je er graag meer over.
Als we het hebben over genetisch haarverlies hebben we het over mannelijke of vrouwelijke kaalheid. De mannen verliezen vaak haar rond de kruin en bij het slaapgedeelte en vrouwen verliezen haar rond de haarlijn. Ontzettend vervelend natuurlijk, want je kan deze kaalheid niet tegen gaan omdat het genetisch bepaald is.
Als je stress niveau hoog is, is de kans op haarverlies hoger. Denk hierbij aan drukte rondom werk, het gezin of het krijgen van een baby. Je zal dit niet direct merken in deze stressvolle situatie, maar vaak volgt dit 6 tot 12 maanden later. Door stress wordt de groeicyclus van het haar onderbroken en het vernauwd de bloedtoevoer, waardoor het jaar niet de juiste voedingsstoffen en zuurstof krijgt.
Je haar groeit van binnen uit en daarom speelt voeding een belangrijke rol spelen. Het haar neemt namelijk constant vitamines en voedingsstoffen op vanuit je voeding. Van gezond en gevarieerd eten wordt je haar blij!\ Het is ook mogelijk om extra supplementen te slikken, zoals: ijzer, zink biotine en vitamine B3. Deze vitamines zorgen voor sterker en gezonder haar!
De haarzakjes zijn ontzettend gevoelig voor verandering. Wanneer je bijvoorbeeld last hebt van je schildklier, zwanger bent of chemotherapieën ondergaat heeft dit effect op je haar en kan het haar uitvallen. Heb je hier erg last van? Dan kan je het beste je arts raadplegen voor advies.
Je zou er misschien niet snel aan denken, maar chloor of een vervuilde lucht kunnen bijvoorbeeld achterblijven op je hoofdhuid. Als dit op de hoofdhuid blijft zitten, krijgt je haar niet de ruimte en lucht om te kunnen groeien. Een gezonde hoofdhuid is ontzettend belangrijk, want dit is de basis voor gezond en voller haar. Ga je naar de zon of naar een vervuilde omgeving? Draag een hoedje, bescherm je haar met producten en geef je hoofdhuid de juiste reiniging en bescherming.